Zien en gezien worden op de fiets!

De herfst komt eraan en dat betekent dat het ’s morgens al wat later licht wordt en ’s avonds wat eerder donker. Toch is dat geen reden om de fiets op stal te laten. Met de fiets naar het werk of naar school gaan is altijd beter dan met de wagen, op voorwaarde natuurlijk dat je goed zichtbaar bent in het verkeer. Waar moet je op letten?

1. Is jouw fiets in orde?

Je fiets moet verplicht uitgerust zijn met reflectoren:

  • Een witte reflector vooraan en een rode achteraan
  • Reflectoren op de pedalen
  • Reflecterende stroken op de banden of reflectoren in de spaken

Dit is niet van toepassing voor koersfietsen en MTB’s, tenzij je er mee rijdt als het donker is. Stads- en hybridefietsen zijn standaard voorzien van reflectoren.

Als het donker is of als de zichtbaarheid minder dan 200m is, dan moet je ook verlichting hebben:

  • Een wit of geel (knipper-)licht vooraan en een rood (knipper-)licht achteraan
  • De verlichting moet niet noodzakelijk op de fiets gemonteerd zijn, je mag ze ook op je kleding, fietshelm, boekentas of rugzak dragen

           

2. Welke verlichting kiezen?

  • Stads- en hybridefietsen zijn standaard voorzien van vaste fietsverlichting: met een naafdynamo of met een batterij. Als de verlichting met een batterij werkt, controleer dan regelmatig of de lichtsterkte nog voldoende is.
  • Fietsverlichting is niet alleen noodzakelijk om goed zichtbaar te zijn voor andere weggebruikers. Als je zelf in het donker fietst langs wegen die slecht of helemaal niet verlicht zijn, dan heb je extra sterke verlichting nodig om goed te kunnen zien waar je rijdt!
  • Extra verlichting (eventueel met verschillende standen) kan je vooraan op de fiets of op je fietshelm bevestigen. Kies bij voorkeur verlichting met een oplaadbare batterij (via USB), omwille van de betere lichtsterkte.
  • Bij Fietsen Loix vind je verlichting van de merken BBB en Gloworm. Wij adviseren je graag bij je aankoop zodat je de verlichting aanschaft die het best geschikt is voor jou.

          

3. Extra fluo accessoires en uitrusting

Als aanvulling, en om extra goed zichtbaar te zijn, kan je ook nog fluorescerende kleding en accessoires dragen: een fluo vestje, een fietshelm met fluo strips, een fluo armband, enz.
Voor de sportieve fietsers hebben we bij Fietsen Loix speciale fietskledij, schoenen, enz. met fluo strips.
Altijd en overal goed gezien worden is dus de boodschap!

4. Kopen met advies!

Fietsverlichting en andere uitrusting om goed gezien te worden en veilig te fietsen, kunnen je leven redden. Koop dus niet zomaar de eerste de beste lamp of fietshelm. Laat je adviseren bij je aankoop, vb. voor de juiste maat van fietshelm.

5. Met de juiste verlichting en het juiste advies ga je veilig de weg op.