Slim op de fiets
Vertrek zonder zorgen op fietsvakantie!
De vakantie staat voor de deur en als u straks op fietsvakantie vertrekt, of gewoon uw fietsen meeneemt om op vakantie af en toe een ritje te maken, dan doet u er goed aan om tijdig een aantal dingen te checken!
1. Is uw fiets in orde?
Als u uw fiets, na een lange winterperiode, weer van stal haalt om ermee op vakantie te vertrekken, dan doet u er goed aan om uw fiets eens grondig te laten nakijken. Maak tijdig een afspraak, want net voor de vakantieperiode is het meestal extra druk. Misschien moeten er onderdelen vervangen of vernieuwd worden (vb. remmen) en dan moet u er toch rekening mee houden dat uw fiets pas na enkele dagen klaar is. Vertrek zeker nooit met een fiets die niet nagekeken is, want het zou de vakantie waar u zo naar uit gekeken hebt, danig kunnen verknallen.
2. Neem een fietsherstelsetje mee
Zelfs met een goed onderhouden fiets kunt u onderweg pech hebben. En het zal u maar overkomen dat dit in ‘the middle of nowhere’ gebeurt. Wij leggen u graag uit wat u best allemaal voorziet in een ‘eerste hulp bij fietspech’-setje, zodat u in geval van pech zelf ter plaatse een (kleine) reparatie kunt uitvoeren.
3. Een nieuwe fiets is als nieuwe schoenen: eerst inlopen!
Misschien hebt u speciaal voor deze vakantie een nieuwe fiets gekocht? Dan doet u er toch goed aan om op voorhand al eens enkele ritjes te maken. Een nieuwe fiets is immers als een nieuw paar schoenen: pas na een aantal kilometers weet u of hij goed zit en of u misschien wat moet bijstellen. Als u dat op voorhand doet, vermijdt u de lichamelijke ongemakken van een foute fietspositie tijdens uw vakantie.
4. Kies de juiste fietskleding
Afhankelijk van uw tocht doet er wel goed aan om de juiste kleding mee te nemen: comfortabel en aangepast aan de weersomstandigheden (koud, warm, nat, …). Denk ook aan uw veiligheid: een goed passende fietshelm en een zonnebril zijn zeker geen overbodige luxe!
5. De juiste fietsdrager voor uw fiets(en) én voor uw wagen
Een fietsdrager kan op de trekhaak of op het dak van de wagen bevestigd worden. De systemen voor de trekhaak zijn vandaag het meest gebruikt. Enerzijds omwille van het gebruiksgemak (op hoogte werken is niet zo praktisch), maar ook omdat de systemen voor op het dak een verhoogd brandstofverbruik veroorzaken.
Waar moet u op letten als u een fietsdrager voor de trekhaak kiest?
- Welk is het maximum gewicht dat uw trekhaak mag dragen (max. kogeldruk)? Het totaalgewicht van de fietsdrager + de fietsen mag dit maximum gewicht niet overschrijden! De max. kogeldruk staat meestal vermeld op het plaatje naast de stekkeraansluiting.
- Welk is het maximum gewicht dat de fietsdrager mag dragen? Dit is vooral belangrijk wanneer u elektrische fietsen meeneemt omdat die zwaarder zijn dan gewone fietsen.
6. Klaar om te vertrekken?
Als uw fietsen én uw fietsdrager in orde zijn, dan bent u helemaal klaar om te vertrekken! Maar controleer toch nog even of alles goed vastzit: staat de fietsdrager stevig, zijn de fietsen goed vastgemaakt met alle bevestigingen die voorzien zijn? Het zal u maar overkomen dat uw fiets loskomt of de fietsdrager neerklapt wanneer u op de autosnelweg rijdt.
Alles in orde? Dan wensen wij u een fijne vakantie!